Krajem 2017. sam izgradio DAC oko diyinhk.com AK4490 modula, jeftinog modula koji ima jako dobar omjer uloženo/dobiveno, te mogućnost potpuno odvojenih analognih i digitalnih napajanja. Sa tim modulom sam kupio i USB receiver sa izolatorom i kontrolama, te 8 LT3042 regulatora (6 komada 3.3/5/7V i jedan dvostruki +-9/12/15V). Već tada sam imao nekakvu ideju da ću raditi digitalnu skretnicu i više kanala amplifikacije, pa su sve odluke bile u skladu s tim.

Za LXmini sustav odlučio sam dodati još jedan AK4490 DAC za ukupno 4 kanala, dodati DSP čip za digitalnu skretnicu, a kasnije i višekanalni FIFO reclock za bolju kvalitetu digitalnog signala.

Nisam htio koristiti miniDSP proizvode iako je to ono što je Linkwitz koristio, i sigurno bi bilo jednostavnije, no radi niske kvalitete DA konvertera i drugih ograničenja još ranije sam odlučio da radim sa odvojenim DAC-ovima i DSP-om.

Linkovi na komponente:

Digitalna skretnica – SigmaStudio + ADAU1452

Da bi višekanalni sustav proradio trebalo je pripremiti i neke stvari u softveru: morao sam savladati SigmaStudio da bih mogao precizno rekreirati skretnicu, i kodirati kontrole za dva AK4490 putem Arduina (kasnije ESP8266 sa WiFi). Za rekreiranje IIR koeficijenata iz miniDSP sustava u SigmaStudio koristio sam miniDSP kalkulator (link na njihovoj stranici) tako da je to proteklo bez problema. Za kontroliranje AK4490 koristio sam kod koji je napisao diyaudio.com korisnik DimDim na svom blogu, i nadogradio ga za svoje potrebe.

Sustav za sada koristim isključivo spajanjem na USB, volume kontrola je u samim DAC-ovima (32-bit) spojenim putem I2C na ESP8266, a kontroliram je rotary encoderom i/ili putem mobitela sa jednostavnom android aplikacijom koju sam izradio sam.

DSP je podešen tako da resamplira ulazni signal na 96kHz, procesira filtere na 32bita te tako šalje signal na FIFO reclock. Osim što reclocka signal prije slanja na DAC-ove, McFIFO ima posebnu pločicu sa kristalnim oscilatorima (McDualXO) sa koje vučem kvalitetni master clock na DSP i na DAC-ove.

Update 2021.

Umjesto USB receivera spojio sam Raspberry Pi (Volumio + Tidal Connect) i prebacio volume kontrolu sa DAC-a na DSP. Na taj način riješio sam problem dodatnog šuma koji je unosio ESP spojen na DAC-ove (nakon izolatora dakle), tako da sada sustav funkcionira bez spajanja na PC, a zvuk se dodatno popravio micanjem ESP-a, do te mjere da smatram da je još nešto bilo krivo izvedeno, ali sada to više nije ni bitno 🙂

Novi XO clock – Crystek CCHD-957 (2/2021)

Na red je došao upgrade clocka na FIFO reclocku, tu sam se odlučio za provjereni TCXO (temperature controlled crystal oscillator) Crystek CCHD-957 koji osim temperaturne kontrole ima i daleko manji phase-noise od kristala koji je došao sa uređajem. Dodatno, opet po preporuci autora, Crysteku treba dodati lokalni decoupling od oko 8x1uF + 2×0.1uF (ako se dobro sjećam) što se izvodi sa dodatnom dvoslojnom pločicom gdje kondenzatori idu sa donje strane. Pločica je potrebna svakako da se Crystek uopće može ubosti u postojeće podnožje.

Uzeo sam samo jedan oscilator na 49.152Mhz jer ionako koristim samo multiplikatore od 48khz samplerate-a (48/96/192khz).

Za postojeći kristal je i sam autor IanCanada komentirao da je samo bazični oscilator koji nije nužno bolji od onih koji se stavljaju u većinu komercijalnih proizvoda, no njegovo kvalitetno napajanje i izolacija su ono što je donijelo kvalitetniji clock čitavom sustavu.

Razlika u zvuku nije očita na prvu jer se ovaj kristal mora zagrijati za što mu treba 10-15min rada, no nakon zagrijavanja sam mijenjao kristale i razlika je postala očita u onome što se zove PRAT – pace, rhythm and timing, i još manje jittera. Sve u svemu odličan rezultat.

Prva verzija DAC-a (2017.)

U prvoj verziji sam već imao 6 regulatora i 2 trafoa, no napajanja nisam mogao odvojiti na digitalno i analogno radi velikog broja različitih voltaža. DAC je već u startu zvučao jako dobro (dosta bolje od EMU1212), no nedostajalo je finoće. Sa dodavanjem Sparkos op-ampa zazvučalo je nešto bolje (ali ne toliko da opravda cijenu), a najveće poboljšanje u zvuku čulo se sa odvajanjem digitalnih i analognih napajanja (za što su bila potrebna još 2 regulatora) te napajanje USB receivera sa odvojenim napajanjima za izoliranu/neizoliranu stranu. Ovo zadnje se tako jasno čulo da mi je krivo da to nisam ranije napravio, ali čovjek uči dok je živ 🙂

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *