Krajem 2017. sam izgradio DAC oko diyinhk.com AK4490 modula, jeftinog modula koji ima jako dobar omjer uloženo/dobiveno, te mogućnost potpuno odvojenih analognih i digitalnih napajanja. Sa tim modulom sam kupio i USB receiver sa izolatorom i kontrolama, te 8 LT3042 regulatora (6 komada 3.3/5/7V i jedan dvostruki +-9/12/15V). Već tada sam imao nekakvu ideju da ću raditi digitalnu skretnicu i više kanala amplifikacije, pa su sve odluke bile u skladu s tim.

Za LXmini sustav odlučio sam dodati još jedan AK4490 DAC za ukupno 4 kanala, dodati DSP čip za digitalnu skretnicu, a kasnije i višekanalni FIFO reclock za bolju kvalitetu digitalnog signala.

Nisam htio koristiti miniDSP proizvode iako je to ono što je Linkwitz koristio, i sigurno bi bilo jednostavnije, no radi niske kvalitete DA konvertera i drugih ograničenja još ranije sam odlučio da radim sa odvojenim DAC-ovima i DSP-om.

Linkovi na komponente:

Da bi višekanalni sustav proradio trebalo je pripremiti i neke stvari u softveru: morao sam savladati SigmaStudio da bih mogao precizno rekreirati skretnicu, i kodirati kontrole za dva AK4490 putem Arduina (kasnije ESP8266 sa WiFi). Za rekreiranje IIR koeficijenata iz miniDSP sustava u SigmaStudio koristio sam miniDSP kalkulator (link na njihovoj stranici) tako da je to proteklo bez problema. Za kontroliranje AK4490 koristio sam kod koji je napisao diyaudio.com korisnik DimDim na svom blogu, i nadogradio ga za svoje potrebe.

Sustav za sada koristim isključivo spajanjem na USB, volume kontrola je u samim DAC-ovima (32-bit) spojenim putem I2C na ESP8266, a kontroliram je rotary encoderom i/ili putem mobitela sa jednostavnom android aplikacijom koju sam izradio sam.

DSP je podešen tako da resamplira ulazni signal na 96kHz, procesira filtere na 32bita te tako šalje signal na FIFO reclock. Osim što reclocka signal prije slanja na DAC-ove, McFIFO ima posebnu pločicu sa kristalnim oscilatorima (McDualXO) sa koje vučem kvalitetni master clock na DSP i na DAC-ove.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *