Ovo je tekst o jednoj audiofilnoj avanturici koju sam poduzeo sa ciljem izrade LXmini zvučnika, i u biti čitave popratne elektronike bez koje ovi zvučnici ne bi prosvirali kao što sviraju. Ukratko, čitav sustav se sastoji od sljedećeg:

Dugo vremena sam čitao o zvučnicima koje je projektirao Siegried Linkwitz, i općenito o open-baffle, baffless i open-back zvučnicima, i po forumima se pričalo kako Linkwitzovi projekti sjajno zvuče, no kod nas ih nije bilo za poslušati. Na jednom High-endu u Munchenu, mislim 2014. godine, imao sam priliku čuti Orione, i odmah me osvojio taj prostor kojeg renderiraju i prirodnost zvučne slike.

Ekstenzije u basu i visokim tonovima mi nikad nisu bile prioritet, pogotovo kad idu na štetu koherencije. Kao glazbenik sam se naslušao akustičnih i električnih instrumenata i vokala i tražim tu prirodnost i koherenciju srednjih tonova, pa u ekstenzije koliko ide. No, Orioni su mi čak i u kitu bili preskupi, pogotovo kad se uzme u obzir 6 ili 8 kanala pojačala koji to moraju goniti.

Tek koju godinu kasnije kada sam čuo LX521 u Londonu, i LXmini u Zagrebu, shvatio sam da je to zvuk koji želim i uhvatio se planiranja. Kako sam već imao iskustva sa izradom DAC-a i razlici u zvuku koju donosi DAC sa kvalitetnim i odvojenim napajanjima, bilo mi je jasno da ne želim ići putem miniDSP proizvoda nego dodati još jedan stereo DAC na svoj postojeći AK4490 i skretnicu izvesti sa DSP čipom.

Mnogo planiranja, probavanja, pogrešaka, mentalnog i ručnog rada kasnije – dobio sam zvuk koji sam tražio, pa i mnogo više od toga 🙂 LXmini ni po čemu nisu “mini” zvučnici, njihova zvučna pozornica je u širinu i dubinu toliko veća nego što njihova pojava daje naslutiti, koherencija je izvrsna, i ukupna prirodnost i “opipljivost” instrumenata zbilja na nivou nekih sustava koje sam samo na High-endu imao prilike čuti.

Digitalni sustav i pojačala su priča za sebe, potpuno sam siguran da sam koristio miniDSP i neko komercijalno 4-kanalno pojačalo u cjenovnom rangu onoga što sam potrošio na samogradnju, ne bih postigao ovakav zvuk.

I za kraj, ako usporedite izgled original LXmini i ovoga što sam ja napravio, vidjet ćete dvije estetske izmjene – navukao sam plastični pitar na taj grozni gumeni coupler, i nisam koristio kvadratne nosače za gornji driver već sam rezao aluminijske cijevi na mjeru. Dizajn je inspiriran sa više različitih izvedbi koje sam našao na netu.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *